miercuri, 5 decembrie 2012

Random: Mos Nicolae

Buna fetelor!!

Voi v-ati pregatit ghetutele? Eu, desi am o varsta, astept cu nerabdare sa vad daca trece si pe la mine anul acesta. In familia mea desi nu mai este nici un copil se pastreaza traditia de pune dulciuri si fructe in ghetute. Adevarul e ca e mai mare suspansul si bucuria cand ma trezesc dimineata si ma duc sa ma uit in ghete. :) Ce sa mai? Sunt inca un copil mic in inima si sufletul meu.

As vrea sa impartasesc cu voi cateva traditii si povesti despre acest Mos Nicolae. Se spune ca Mos Nicolae a existat cu adevarat in persoana episcopului din Myra –Lichia (pe meleagurile Turciei de astazi), persoana cu frica si cu credinta netarmuita in Dumnezeu ce a trait in secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra ii sunt atribuite numeroase fapte bune fata de cei saraci si napastuiti, dar si miracole, numele sau traducandu-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie instarita, la moartea parintilor sai, si-a daruit intreaga avutie celor nevoiasi. El este cel care a intemeiat manastirea Sionului, unde a fost si inmormantat.
 In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat pe un cal alb, simbol al purititatii si al taramurilor pline cu zapada. Are de asemenea o bogata barba, alba ca zapada. Conform unei vechi credinte populare, cand mos Nicoale isi scutura barba, in ziua sa-pe 6 decembrie, peste pamant curg fulgi de nea din cer, asternandu-se zapada. In popor, se spune ca “a intinerit mos Nicolae”. Si dupa cum puteti vedea anul acesta (cel putin) Mos Nicolae chiar a venit cu tot cu zapada.  In conceptiile populare arhaice, rolul lui mos Nicolae este acela de a proteja lumea impotriva intunericului, a frigului si a raului, asigurandu-se ca soarele nu fuge spre alte taramuri.

Este cunoscuta insa dragostea imensa a lui Mos Nicolae pentru cei mici si faptele bune pe care le-a savarsit de dragul acestora, dar si corectitudinea si spiritul de dreptate care il caracterizau pe Sfantul Nicolae. Mos Nicolae este un protector al familiei, indeplinind in acelasi timp un rol educativ si moralizator pentru cei mici, recompensand si pedepsind, dupa cum este cazul. Se stie ca in fiecare noapte de 5 spre 6 decembrie, mos Nicolae se strecoara in fiecare casa si, pe nestiute, lasa cadouri in ghetute pentru cei mici. Mos Nicolae apreciaza in mod deosebit copiii cuminti si faptele bune, dar si ghetutele curate, lustruite, semn ca ii astepti venirea… Si este suficient sa se uite putin pe geamuri ca sa-si dea seama daca un copil a fost cuminte sau nu….
Incaltarile copiilor ascultatori sunt umplute ochi de mos Nicolae cu jucarioare, dulciuri, fructe delicioase, carti si creioane de colorat, de lucrusoare pe care si le-a dorit copilul respectiv. In schimb, copiii neascultatori si rautaciosi primesc in dar de la mos Nicolae o nuielusa.

Asa ca fetelor lustruiti-va ghetutele poate mosul o sa va aduca ceva produse cosmetice daca ati fost cuminti. :)


2 comentarii:

  1. Haha, as vrea eu cosmetice in ghetute :D Dar ma bucura mai mult dulciurile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu am primit tot dulciuri si dulciuri si vroiam... dar cred ca se poate si cosmetice daca lumea asta isi doreste :)

      Ștergere

Hits